CĂSĂTORIA- CĂ LA NOI AȘA ESTE OBICEIUL

Posted on 4 octombrie 2012. Filed under: Eseuri | Etichete:, |

NU O LUA PE LEA DACĂ NU O IUBEȘTI!

NU O LUA PE RAHELA DACA NU TE IUBEȘTE!

            Cel mai trist lucru care i se poate întâmpla cred cuiva este să fie sfătuit de proprii săi părinți să meargă într-un loc pe care ei îl știu de bun, un loc de unde să își ia nevastă, și bazat pe sfatul lor să ajungi la mai rău, mult mai rău.

Gen 28:2  Scoală-te, du-te la Padan-Aram, în casa lui Betuel, tatăl mamei tale, şi ia-ţi de acolo o nevastă, dintre fetele lui Laban, fratele mamei tale.

Așa și-a început Iacov aventura căsătoriei sale. Bazat pe cuvintele lui Isaac și al Rebecii care se săturaseră de nevestele pe care le avea Esau. Având asta în minte, și pe lângă asta părinții aveau și o scuză față de Esau dacă ar fi întrebat de Iacov. Răspunsul ar fi fost simplu sa dus să se însoare.

Una din dilemele, din tainele ascunse ale inimii la care nu găsim răspuns nici astăzi și cred că nici Iacov nu a găsit este de ce dorim tot pe cine nu ne dorește și de ce alungăm pe cei care în mod vădit ne iubesc cel mai mult. Suntem într-o fugă sentimentală continuă între Lea și Rahela.

Iacov ne spune Biblia a pornit la drum și sa dus în țara celor care locuiesc la răsărit. Oameni cu o moralitate mai ridicată, cu principii mai bine formate cu… sau lasă, să trecem peste introducere și să vedem ce sa întâmplat.

Prima dată o zărise la o fântână, cu mintea înfierbântată de fugă și de faptul că era acum al nimănui, văzuse o fată care reprezenta tot ce el nu fusese. O fată a câmpului pentru că ea era cea care cel puțin ducea oile tatălui său la adăpat. O fată zurlie probabil, zburdalnică, obișnuită cu libertatea, frumoasă la chip că petrecuse mult timp în aer liber. Bărbătoasă în același timp și cam independentă pentru că făcea doar ce vroia ea și îi plăcea să i se facă după cum voiește. Dă-mi copii ori mor! a zis către Iacov. A furat idolii tatălui său și a fost și suficent de șireată ca să nu fie prinsă. Nu știu cât îl iubea ea pentru că l-a vândut pe niște mandragore. Oare atât să fi valorat Iacov în inima Rahelei?

Cert și sigur este faptul că totul a fost un târg între Laban și Iacov, mă refer la căsătoria lor. Plată pentru plată.

Gen 31:15  Nu sîntem noi oare privite de el ca nişte străine, fiindcă ne-a vîndut, şi ne-a mîncat şi banii?

A început de aici o viață de slugă din iubire despre care Biblia menționează doar atât : ”…și anii aceștia i s-au părut ca vreo câteva zile, pentru că o iubea.„

Doar că avea să afle faptul că acolo unde trăia Rahela erau niște obiceiuri la nunți tare ciudate. Printre altele beau până nu mai știau de ei la ospețe în general și la nunți în particular. De aceea cred că trebuie să fii cu mintea limpede atunci când vrei să îți alegi o nevastă, și ce bine că la noi cel puțin alcoolul nu este permis. Problema lui Iacov a fost că Laban avea două fete, adică costuri duble și erau și cam nefolositoare, pe lângă asta era și un avar desăvârșit pentru că altfel nu îmi explic dece Rahela mergea cu oile la adăpat. Probabil ca să nu plătească pe altcineva în plus. Pentru el Iacov a fost o mină de aur, pentru Rahela Iacov a fost acela care a scăpat-o de lucru, de acum el se ocupa de turme și de adăpatul lor.

Deci cu un socru zgârcit și dispus să facă orice compromis pentru a ieși în câștig Iacov se mai alesese și cu Lea pentru că așa era obiceiul.

Gen 29:26  Laban a răspuns: „În locul acesta nu-i obicei să se dea cea mai tînără înaintea celei mai mari.

Ce mă uimește însă este că Iacov a acceptat. Și de atunci sa născut o fugă continuă a lui între Lea și Rahela și un conflict deschis între cele două. Inima și picioarele lui vor alerga într-una între Lea și Rahela.

Există totuși multe părți bune din această căsătorie. De aici sa născut Israel. Tot de aici putem înțelege că și nedoriții(Lea) au drept în împărăția lui Dumnezeu și că dacă ar fi să o luăm statistic cred că ei sunt cei mai mulți. Din Rahela așa cum a fost ea sa născut Iosif și din Iosif pe linie genealogică sa născut Domnul nostru Isus.

E bine să alergi Iacove dar la Betel nu intre Lea și Rahela!

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • „Dumnezeul creștinismului contemporan este doar cu puțin superior zeilor Greciei și Romei antice, dacă nu cumva chiar inferior acestora, în sensul că el este slab și neajutorat, pe când ei, cel puțin, aveau putere.” Tozer
 • „Nimeni nu este un credincios mai ferm în puterea rugăciunii ca diavolul; nu în sensul că o practică, ci în sensul că suferă de pe urma ei.” Guy H.King
 • „Nu admir deloc curajul dresorului. Odată intrat in cușca leilor, cel puțin e la adăpost de oameni.” Bernard Shaw
 • ”In acest ceas teribil, lumea doarme in intuneric, iar Biserica doarme in lumina” Leonard Ravenhill
 • „Gemetele care nu pot fi rostite sunt adesea rugaciuni care nu pot fi refuzate” C.H Spurgeon
 • „Puterea rugaciunii sta in Cel care aude rugaciunea, nu in cel care o spune.”
 • „ Daca Biserica adopta Atena va ajunge Atena.”
 • „Mintea are un loc al ei, si-n el poate face din rai iad si din iad rai.”
  John Milton Paradisul Pierdut

 • Articole recente

 • Ganduri care nu se uita!

 • Blog Stats

  • 5.551 hits
 • Categorii

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat: